Geschiedenis MFA de Spil.
Dit is een verhaal over zeven lange jaren en begint in 2001. De voetbalvereniging BSVV diende een nieuw onderkomen te krijgen, omdat het gebouw in die tijd niet meer voldeed aan de gestelde eisen. Direct kwam dan ook de vraag: “Waarom niet een Multifunctioneel gebouw plaatsen.”
De gemeente Midden-Drenthe ontwikkelde daarom een concreet plan voor een Multi Functionele Accommodatie (MFA) in de dorpskern te Bovensmilde.
Organisatievorm tot september 2017.
Op 1 juli 2009 werd door J. Drenth, voorzitter BSVV en E. Bolhuis, voorzitter MFA de Spil “Overeenkomst tot huur van de horecaexploitatie in de MFA te Bovensmilde” ondertekend met als uitgangspunt:
“Vanuit hun gemeenschappelijke visie dat het in belang van beide partijen is om in de gemeenschap van Bovensmilde een goed sociaal-cultureel-en sportklimaat te scheppen en te onderhouden en dat een laagdrempelig gemeenschapsgebouw voor sportieve en sociaal-culturele activiteiten met een goed werkende horecavoorziening daarvoor onontbeerlijk is”
Bij het in gebruik nemen van het MFA gebouw in dat jaar werd om pragmatische redenen gekozen de exploitatie van de horeca in handen te geven van de voetbalvereniging BSVV. Op dat moment was dat de beste keuze. In de loop van de jaren bleek dit niet te functioneren zoals gedacht. De oorzaak was tweezijdig. Enerzijds bleken de vrijwilligers van BSVV steeds minder diensten te willen draaien voor activiteiten in het dorpshuis en anderzijds zagen andere partijen in het dorp het gebouw als een verlengstuk van BSVV en voelden ze zich afhankelijk van BSVV. Niet onbelangrijk hierbij was dat de revenuen van de activiteiten naar BSVV gingen.
In een overleg met een dwarsdoorsnede van de inwoners van Bovensmilde op 5 oktober 2016 werd ook aangegeven dat BSVV een te grote stempel drukt op de sfeer in de MFA en dat daarnaast de dorpshuisfunctie van de MFA onvoldoende uit de verf komt. Ook van belang was dat het dorpshuis als steriel en ongezellig werd ervaren. Bijna 10 jaar heeft BSVV de exploitatie van de horeca uitgevoerd.
Veranderingen per 1 juni 2018
Op 1 juli 2018 is BSVV gestopt met de exploitatie van de horeca. Er waren geen leden meer bereid om activiteiten in het dorpshuis te ondersteunen. Een gevolg was een teruglopende opbrengst in het dorpshuis. Het gevolg hiervan was dat het MFA bestuur de horecafunctie in het dorpshuis per 1 juli 2018 overnam. Logischerwijs moest daarvoor gezamenlijk gebruik worden gemaakt van de keuken. Dit zorgde helaas vaak voor strubbelingen met het bestuur van BSVV, zij bleven de keuken zien als hun domein.
Veranderingen per 1 januari 2021
Eind 2019 geeft het bestuur van de stichting Multifunctionele Accommodatie Bovensmilde (MFA) bij het college van B&W te kennen met ingang van 1 januari 2020 gebruik te willen maken van het bepaalde in artikel 14 lid 1 van de statuten, zijnde het ontbinden van de stichting.
De belangrijkste reden hiervoor is dat in de loop van de jaren is gebleken dat de combinatie van sport en Dorpshuis in relatie met de huidige inrichting van het gebouw wringt en daarmee leidt tot problemen met de gebruikers van het gebouw. Het probleem is alleen oplosbaar door investeringen en aanpassingen in het gebouw te doen. Hiervoor ontbreekt het bestuur de middelen. De hoge energiekosten, de verouderde installatie en de kosten voor het verduurzamen van het gebouw spelen bij dit verzoek ook een grote rol. Daar komt bij dat het Dorpshuis niet optimaal is te exploiteren door de combinatie met de voetbal.
Het stichtingsbestuur heeft aangedrongen op een toekomstige splitsing van de sport en het Dorpshuis, maar heeft aangegeven bereid te zijn het beheer van het Dorpshuis, de keuken en de jeugdsoos op zich te nemen. Het verzoek is door de Gemeente ingewilligd en per 1 januari 2021 is het MFA gebouw in handen gekomen van de gemeente Midden Drenthe. De stichting Multifunctionele Accommodatie Bovensmilde is daarmee in de liquidatie fase gekomen. Het oude bestuur heeft een nieuwe stichting opgericht onder de naam: “Stichting Dorpshuis De Spil Bovensmilde” en dit is notarieel bekrachtigd op 1 april 2021.
Het huidige bestuur heeft de ambitie om het Dorpshuis meer Dorpshuis te laten worden. Een plek voor ontmoeting en samen zijn voor dorpsgenoten. De in de inleiding genoemde ontwikkelingen worden hiervoor als basis gezien.
Visie
Het bevorderen van het sociaal cultureel leven en de leefbaarheid van de dorpskern Bovensmilde.
De vrijwilligers van het dorpshuis vormen een belangrijke basis voor de realisering van deze visie.
Missie
In samenwerking met de inwoners van Bovensmilde een passende accommodatie beschikbaar stellen. Het dorpshuis wil fungeren als een ontmoetingsplaats met een laagdrempelig karakter.
Goede contacten te leggen en onderhouden met de huidige overlegplatformen in ons dorp. “De Kracht van Samen Doen” en “Wij zijn Bovensmilde” zijn daarbij de belangrijkste gesprekspartners.
Doelstelling
• Het scheppen van faciliteiten om de plaatselijke initiatieven van het verenigingsleven en de coördinator/beheerder van het dorpshuis zo veel mogelijk te ondersteunen.
• Het stimuleren van sociaal culturele activiteiten en het zorgen voor een goede samenhang en een wervende promotie. Mogelijkheden bieden voor recreatie, vorming, culturele, zorg- en welzijnsactiviteiten voor iedere inwoner of inwonersgroepen van het dorp. Essentieel voor de leefbaarheid van het dorp, met een sociale en culturele context.
• De stichting zal, waar mogelijk, steun verlenen en meewerken aan projecten van de diverse organisaties op het terrein van welzijn, jeugd- en jongerenwerk, ouderenzorg en projecten van de gemeente en provincie.
Functie dorpshuis
Er kunnen voor de accommodatie drie functies worden onderscheiden.
• De ontmoetingsruimte voor de sociaal contacten van de kernbewoners.
• De ruimte biedende functie voor groepen en instellingen met een eigen programma van activiteiten op het gebied van zorg, recreatie en educatie.
• De activiteitenfunctie om ruimte te bieden aan sociaal-culturele activiteiten met een open karakter.
Het dorpshuis beschikt nu over de volgende ruimtes:
Dorpshuis 1 en 2, die middels een vouwwand kunnen worden gescheiden, de keuken, een bovenruimte met toiletgroep, de hal met een toiletgroep, een bestuurskamer en een ruimte voor de beheerder.
Er wordt om de bezettingsgraad zo hoog mogelijk te maken meervoudig gebruik gemaakt van de verschillende ruimtes. Zo wordt bijvoorbeeld de bovenruimte gebruikt voor kinderopvang, vergaderen en oefenruimte voor de muziek.
Het beleid is er op gericht om in het dorpshuis alle vormen van activiteiten op het gebied van zorg, recreatie, educatie en cultuur ruimte te bieden. Dorpsactiviteiten hebben voorrang boven niet-dorps gebonden activiteiten en commerciële en/of horeca-activiteiten.
Hieronder treft u een aantal artist impressions aan die gemaakt werden voor aanvang van de bouw.